Hepimizin yakından tanıdığı Güneş nedir ve enerjisi nereden kaynaklanmaktadır?
Yarıçapı, Dünya yarıçapının 109 katı ve kütlesi dünya kütlesinin 330 000 katı olan, yüksek basınçlı ve yüksek sıcaklıklı, çoğunluğu hidrojenden oluşan bir gaz karışımı küre biçimindeki Güneş, Dünyadan 150 milyon kilometre uzaklıktaki bir yıldızdır. Enerji üretim tekniği açısından bir hidrojen-kaynaşım reaktörü olan bu yıldızda, her bir saniyede 564 milyon ton hidrojen kaynaşarak 560 milyon ton helyuma dönüşmekte ve kaybolan 4 milyon ton kütle karşılığı 3.86 x 1026 J (joule) yani 386 000 000 EJ (eksa-joule) enerji açığa çıkmaktadır[1]. Toplam enerji rezervi 1.785 x 1047 J olan bu yıldız daha milyarlarca yıl bu şekilde ışımasını sürdüreceğinden, Dünya için sonsuz kaynaktır. Güneşten bir saniyede salınan enerji, yani güç 3.86 x 1020 MW (mega-vat) karşılığıdır. Dünyanın kesit alanı üzerine çarpan güneş gücü 178 trilyon kW yada 178 000 TW (tera-vat) düzeyindedir.
Güneşten gelen enerji
Dünyaya çarpan güneş gücünün büyüklüğünü algılayabilmek için bazı karşılaştırmalar yapılabilir: Insanlığın yıllık ticari enerji gereksiminin güç Güneş enerjisi uygulamalarına ilişkin bilimsel çalışmalar arasında, güneş pillerinin geliştirilmesi önemli bir yer kapsamaktadır. Bunun yanında, güneş-ısı dönüşümlerinde toplaç tasarımları ve seçici yüzeyler üzerinde de çalışmalar sürdürülmektedir. Yapılan çalışmalar, genelde, güneş enerjisinin daha verimli dönüştürümüne yönelik yöntem, tasarım ve malzeme geliştirme çalışmaları olarak sürmektedir. Günümüz Güneş teknolojisi genç bir teknolojidir ve gelişme çağını hızla sürdürerek olgunluk çağına doğru ilerlemektedir.
GÜNEŞ SİSTEMİ
Güneş sistemi merkezde bir yıldız(Güneş) ile etrafında dönen gökcisimlerinden oluşur.Bu gökcisimleri, dokuz gezegen ve onların bilinen 61 uydusu ileasteroidler,kuyruklu yıldızlar ve meteoroidlerdir.Güneş sisteminde ayrıca gezegenler arası gaz ve toz da vardır. Plüton dışında gezegenler iki gruba ayrılır:Güneş’e yakın ve kayalık olan gezegenler(Merkür, Venüs,Dünya ve Mars)ve daha dışındaki gaz devleri(Jüpiter ,Satürn, Uranüs ve Neptün). Plüton iki gruba da girmez; çok küçüktür, yoğundur,buzla kaplıdır.Neptün ‘ün yörüngesini keserek ondan daha yakın konuma geçtiği kısa zaman dışında, en uzaktaki gezegen odur. Kayalık gezegenlerle gaz devlerinin arasında Güneş’in etrafıda dönen binlerce kaya parçasının oluşturduğu asteroit kuşağı yer alır.Güneş sistemindeki cisimlerin çoğu, Güneş’in ekvator düzleminde eliptik yörüngelerde döner. Tüm gezegenler Güneş’in etrafında aynı yönde döner.Venüs ,Uranüs ile Plüton dışında hepsi kendi eksenleri etrafında döner döner. Uydularda kendi eksenleri etrafıda da dönerler.Güneş sisteminin, bütünüde bizim galaksimiz olan Samanyolu’nun etrafıda döner.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder